Ajankohtaista

KOHTA Taidehalli

Työpajankatu 2 B, rakennus 7, 3. kerros, 00580 Helsinki

First International Festival of Manuports

12.8.10.10.2021

Kohta, yksityinen taidehalli Helsingissä, kutsuu taiteilijoita ympäri maailman lähettämään teoksia kokeelliseen kansainväliseen ryhmänäyttelyyn, joka avautuu 12.8.2021.

First International Festival of Manuports -näyttelyn keskiössä ovat sekä äkillisesti muuttunut maailmantilanne (pandemian keskellä eläminen, ulkomaille matkustamisen rajoitukset) että pitkäaikaisempi tarve uudelleenarvioida kansainvälisiä taidetapahtumia (erityisesti kuratoitujen megatapahtumien jatkuvaa kasvua). Jo ennen viime talvea globaalilla taidekentällä esiintyi tyytymättömyyttä sen kestämättömiä toimintatapoja kohtaan, ja monet toimijat toivoivat paluuta perusasioiden äärelle kuitenkin niin, ettei tulevasta 20-luvusta tulisi tylsä – senhän kuuluisi olla iloinen ja kuohuva.

”Manuport” on englanninkielinen arkeologian ja antropologian termi luonnossa esiintyville esineille, erityisesti kiville, joita ihmiset ovat kantaneet mukanaan ja pitäneet tallessa, mutta esineitä ei ole keinotekoisesti muotoiltu. Vanhin tiedossa oleva tällainen esine on Makapansgatin kivi, 8,3 sentin levyinen ja 260 grammaa painava jaspiksen palanen, joka löydettiin vuonna 1925 ihmiskunnan vanhimpien sukulaisten muinaisjäänteiden kanssa Etelä-Afrikassa sijaitsevasta Makapansgatin luolasta.

Kivi on kiinnostava monesta syystä: se muistuttaa ihmiskasvoja (on mahdotonta määrittää onko kiven muotoa paranneltu), sen löytöpaikka sijaitsee neljän kilometrin päässä lähimmästä jaspisesiintymästä, ja samasta luolasta löytyneet Australopithecus africanuksen luut ovat kolme miljoonaa vuotta vanhoja. Tätä ja muita vastaavia löydöksiä, jotka usein muistuttavat eläimiä tai ihmisruumiin osia, pidetään osoituksena siitä, että myös muinaiset esivanhempamme kykenivät muuhunkin kuin hyötyajatteluun: he arvostivat estetiikkaa ja heillä saattoi olla kielellisiä kykyjä.

Se, että ihmisapina on siirtänyt tämän muinaisen ”ready-made -esineen” alkuperäiseltä paikaltaan, on (eräänlainen) todiste siitä, että kuvallinen ajattelu on vanhempaa kuin olimme kuvitelleetkaan. Kuinka voisimme hyödyntää tätä oivallusta nykypäivän haasteiden keskellä ja luoda uusia tapoja ymmärtää taidetta? Kohta kutsuu nyt kaikki mukaan luomaan tulevaisuuden versioita taiteen lajeista vanhimmasta – vanhemmasta kuin luolamaalaukset. Haluamme nähdä, kuinka eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat uudelleenluovat kädessä pidettävän, kolmiulotteisen esineen formaatin.

Haluamme myös elvyttää neljän, viiden tai kuuden vuosikymmenen takaisen taiteellisen kansainvälisyyden ajalta, jolloin taiteilijat eivät matkustaneet niin laajasti – joko siksi, että heillä ei ollut siihen varaa tai koska heidän liikkuvuuttaan ja sananvapauttaan rajoitettiin. Siitä huolimatta silloinkin järjestettiin kansainvälisiä festivaaleja (esimerkiksi panafrikkalainen FESTAC Dakarissa 1966 ja Lagosissa 1977) ja tapahtumia, joilla osoitettiin solidaarisuutta (esimerkiksi kansainvälinen taidenäyttely Palestiinan hyväksi 1978). Lisäksi oli olemassa taiteilijoiden alulle panema, luonteeltaan rajat ylittävä ilmiö, postitaide, johon antoivat tärkeän panoksensa niin keskusta- kuin reuna-alueilla vaikuttaneet toimijat.

Sääntöjä on vähän, ja kaikki muu jää halukkaiden osallistujien päätettäväksi. Tarjoamme lähetetyille teoksille houkuttelevat ja kiehtovat puitteet Oscar Chan Yik Longin (Hong Kong / Ranska, 1988) ja Pavel Mikushevin (Komin tasavalta, Venäjän federaatio, 1962) muraalien ja muiden teosten joukossa. ”Me” olemme Kohtan kaksi työntekijää, johtaja Anders Kreuger (Ruotsi, 1965) ja galleriakoordinaattori Mia Dillemuth (Suomi, 1979) sekä tämän projektin avustava kuraattori Sona Stepanyan (Armenia, 1987).

Näyttelyn ajankohta ja yhteystiedot:

Näyttely avoinna: 17.8.–10.10.2021

Toimitusosoite: Kohta Taidehalli, Työpajankatu 2 B, rakennus 7, 3. kerros, 00580 Helsinki

Konstrundan 4.-5.9.2021

Grafiikanpaja Talli ry
Valkeat aamut tulevat

Katuosoite

Suvilahdenkatu 7
00500 Helsinki

Grafiikanpaja Talli -työhuonekollektiivi on toiminut Helsingin Sörnäisissä jo 14 vuotta, yli satavuotiaassa rakennuksessa. Kollektiivi on saanut nimensä tilasta, joka on toiminut aikoinaan tallina. Me, eri visuaalisten alojen taiteilijat, työskentelemme Tallin tiloissa ja teemme taidetta sen tunnelmallisessa ympäristössä. Työhuone on painottunut ensisijaisesti taidegrafiikan työskentelyyn.